Jo, jo, cholesterol, aneb čeho je moc, toho je příliš…

24.července 2011
Nebojte se, nebudeme si hrát na doktory - pouze něco málo o tom,co máme papat, aby se nám “neucpaly roury“ v těle. Chytré knihy praví: cholesterol je “voskovitá“ látka tukové povahy,kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů , vitamínu D a je stavební jednotkou nervů a mozkových buněk. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce. Mnoho z nás vůbec neví, jak vysokou hladinu...

Nadváha a obezita jako nemoc?

26.května 2011
Faldy -
V České republice  trpí nadváhou 73% mužů a 57% žen, z toho obezitou 24% mužů a 26% žen. Obecně je obezita definována jako civilizační onemocnění, při němž dochází k nadměrnému nahromadění tukových zásob v organismu.Rizikové faktory obezityVětšina lidí si myslí, že obézní lidé si za svoji nadváhu mohou vždy sami. Můžeme se setkat s  dědičnými faktory. Tito lidé trpí narušenými biochemickými procesy v organismu, vzniklými narušením jednoho z genů, kterých je asi 30. Proto se můžeme setkat s obezitou, i když energetický přísun v...

Obezita a ostatní zdravotní problémy

26.května 2011
doktor -
Obezita je chronické onemocnění, které není jen problémem kosmetickým, ale především zdravotním. Se stoupající tělesnou hmotností jsou spojena závažná rizika vzniku různých zdravotních komplikací, jako jsou cukrovka II. typu, vysoký krevní tlak, potíže s cholesterolem a chronické záněty, které zrychlují průběh srdečně - cévních onemocnění. Obezita způsobuje dušnost, může vést k rychlejšímu rozvoji srdečního selhání, potížím se spánkem ve smyslu rozvoje syndromu spánkové apnoe, dále způsobuje...

Detoxikace organismu

26.května 2011
jidlo_koureni_piti -
Detoxikace organismu se stává námětem mnoha odborných i laických článků. Téma, které před 20-30ti lety zajímalo pouze úzkou skupinu odborníků a poučených laiků, se nyní stává součástí mnoha diskuzí. Je tedy čištění organismu opravdu důležité? Nestačí se pouze stravovat běžným způsobem? Celkové zatížení organismu se v posledních desetiletích významně zvýšilo.Na jedné straně se člověk potkává s nekvalitní stravou, alergeny, toxiny,  chemikáliemi apod.Na druhé straně jsou po něm požadovány daleko...

Zdraví = nejvyšší hodnota

26.května 2011
detox_ovoce -
Na jedné straně si mnohem víc než naši předkové uvědomujeme důležitost zdraví pro plnohodnotný život, na straně druhé se o svoje zdraví mnohem méně, než naši předkové, staráme.  Kdyby to nebyla pravda, nebyla by pravdivá neúprosná čísla statistik o nárůstu civilizačních chorob pramenících ze špatné výživy a životosprávy. S vývojem civilizace se čím dál tím více odpoutáváme od přírody a naše tělo, které se vyvíjelo v čistě přírodním prostředí není schopno na tyto převratné změny...

Signály chutí

26.května 2011
Co signalizují naše chutě? Někdy máme chuť na jídlo s výraznějším charakterem jako např. sladké, kyselé, hořké, slané, ostré apod. Je to informace o tom, jakou právě potřebujeme energii. Tato energie ovlivňuje příslušný orgán. Při stravování je důležitý způsob spojování potravin a rozpoznání, který orgán co potřebuje, aby nedošlo k jeho přetěžování. Zde plně platí zásada "všeho s mírou". Sladké - dodává energii štítné žláze, ale při nadbytku má vliv na tělesnou váhu a...