Víte co je glykemický index potravin ?

25.května 2011

Glykemický index neboli GI potravin udává - gi_grafzjednodušeně řečeno, množství cukru obsaženého v dané potravině. A platí: čím vyšší GI, tím více cukru, a tím hůře pokud jde o hubnutí. Kalorie schované v takové potravině jsou zákeřnější než třeba stejné množství kalorií schovaných v potravině s nižším GI.

Funguje to zhruba takto - potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu cukru v krvi a následně stoupá tvorba inzulinu. Pokud je jeho hladina dlouhodobě vysoká, tělo má tendenci všechno, co sníte, přeměnit na tuk.


Člověk, který ve velké míře konzumuje potraviny s vysokým glykemickým indexem (bílé rohlíky, bagety, hamburgery, pizza, koblihy, ...) má častěji hlad a hlad se snaží utišit opět např. samotným pečivem (veden domněním, že samotný rohlík má přeci málo tuku) a tím se dostává do začarovaného kruhu.


Optimální je tedy stav, kdy hladina glykémie zůstává vyvážená a nedochází k jejím přílišným výkyvům. Právě takový stav umožní konzumace potravin, z nichž se sacharidy nemohou vstřebávat naráz, a proto jejich trávení trvá delší čas.

Takže, možná ještě důležitější, než počítat každou pozřenou kalorií nebo kilojoul, je sledovat, jak je na tom konzumované jídlo - ale i pití - s glykemickým indexem.

Největší vliv na hodnotu GI má obsah cukrů - platí pravidlo čím vyšší je obsah jednoduchých cukrů, zejména glukozy, tím vyšší je hodnota GI (cukr do čaje, limonády apod.). Naopak vyšší obsah polysacharidů (škrobů) hodnotu GI výrazně snižuje. Dobrými příklady jsou rozdíly hodnot GI u celozrnného a obyčejného pečiva. (nízká x vysoká hodnota).

Velmi důležitou roli hraje poměr základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) - bílkoviny ani tuky nemají schopnost ovlivnit vylučování inzulínu. Pokud sníme určitou potravinu samotnou, bude glykemický index jiný než když ji nakombinujeme s dalšími potravinami - obsah tuků a bílkovin snižuje hodnotu GI (zpomalují vyprazdňování žaludku, a tudíž i následné vstřebávání cukru z přijatého jídla. Proto se doporučuje kombinovat v rámci jednoho jídla potraviny obsahující sacharidy a potraviny s vyšším obsahem bílkovin a tuků (maso, mléčné výrobky, zelenina).

Glykemicky_index_jidloPokud strava obsahuje dostatečné množství vlákniny, sníží se glykemický index. Vláknina obecně zpomaluje vstřebávání cukrů.Podobné vlastnosti má i tepelně nezpracovaný škrob (vařené brambory, loupaná rýže popř. těstoviny mají mnohem vyšší GI než např. některé obiloviny).

Hladinu glykemického indexu ovlivňuje i tepelné zpracování potravin - čím více je strava tepelně upravená, tím vyšší GI má.

Glykemický index výrazně sníží i kyseliny obsažené ve stravě (zpomalují vyprazdňování potraviny ze žaludku a tím sníží rychlost vstřebání cukrů) typickými příklady jsou zakysané mléčné výrobky, citrónová šťáva, kyselé ovoce, vinný ocet apod.

Pokud chceme docílit snížení glykemického indexu, je vhodné jíst raději malé porce jídla (pro srovnání - pokud sníme 100 g potraviny s vysokým GI, výsledek je podobný jako konzumace téměř 200 g potravin s nízkým GI)



Zpět