Pohanka, jáhly, kuskus, špalda… aneb proč je pro mě “zobání zrníček“ to pravé ořecho-obilninové?

29.prosince 2011
Obiloviny -
Tak dámy (možná i pánové), pojďme zkusit občas vyměnit  knedlíky,hranolky, brambory a jiné tradiční přílohy za  něco jiného! Že nic jiného neznáte a proč byste to dělali? Čtěte dále a vše potřebné se dozvíte. I z obyčejných “zrníček” lze totiž  připravit úžasnou  mňamku a ještě k tomu něco uděláte pro své zdraví.    Obiloviny a obilniny jsou nenahraditelnou součástí našeho jídelníčku a jsou velmi důležité pro obsah minerálních látek, vitamínů B1 a B2 a vlákniny, jež snižuje hladinu...

Vláknina - co to je a pomůže mi při hubnutí?

24.července 2011
vlaknina-pecivo -
Vláknina není zázračným prostředkem na hubnutí,  ale redukci hmotnosti činí příjemnější a zdravější. Omezuje pocity hladu (žaludek je déle plnější, hladina krevního cukru je stabilnější) a brání zácpě, která je často průvodním jevem přechodu na redukční stravování. Důležité je si uvědomit, že vláknina potravy přispívá jako preventivní faktor mnoha chorob, avšak tyto choroby neléčí.Vláknina potravy má příznivé účinky nejen v "léčbě" obezity nebo nadváhy, ale uplatňuje se i v...

Zásady stravování při zdravém hubnutí

26.května 2011
Vaha_zelenina_ovoce -
Asi všem,kteří chtějí zhubnout je jasné,že budou muset změnit stravovací návyky oproti stávajícímu stavu. Má se za to,že správné stravování je 70% úspěchu v procesu hubnutí. Jídelníček  redukčního režimu musí obsahovat méně energie, než jídelníček, který jsme měli až doposud – cca o 1 500 až 2 000 kJ. Pro někoho může redukční režim znamenat energetický příjem méně než 8 000 kJ, pro jiného 10 000 kJ atd. Hlavní zásady správného stravování Jezte pravidelně - 4x 5x denně menší porce. Omezte...

Víte co je glykemický index potravin ?

25.května 2011
Vysoky_glyk_jidlo_tekutiny -
Glykemický index neboli GI potravin udává - zjednodušeně řečeno, množství cukru obsaženého v dané potravině. A platí: čím vyšší GI, tím více cukru, a tím hůře pokud jde o hubnutí. Kalorie schované v takové potravině jsou zákeřnější než třeba stejné množství kalorií schovaných v potravině s nižším GI. Funguje to zhruba takto - potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu cukru v krvi a následně stoupá tvorba inzulinu. Pokud je jeho hladina dlouhodobě vysoká, tělo má tendenci všechno, co sníte, přeměnit na tuk. Člověk,...

Voda - základ života

24.května 2011
Voda_kohoutek -
Lidské tělo dospělého člověka je tvořeno z 60% vodou a voda je po kyslíku druhý nejdůležitější prvek života. Bez jídla přežijete i měsíc, ale bez vody přežijete pouhé 2 dni. Kdy pít? Ráno bychom měli začít sklenkou vody (umýt se nejen z venku, ale i zevnitř) a pokračujeme mezi hlavními jídly. Není správné pít během jídla nebo těsně po něm, narušujeme tím trávicí pochody.Hlavně nečekejte, až budete mít žízeň. Tento signál bývá potlačen a často se zaměňuje za pocit hladu!!! Co pít? Vhodné:  Voda, bylinkové čaje, ovocné a...