Sladké dietní recepty ke kávičce nejen na léto

24.července 2011

I když se konzumace klasické kávy při hubnutí nedoporučuje (odvodňuje organismus), někteří si ji nedokáží odepřít. Nebojte, není to žádná pohroma, pokud to s konzumací klasické kávy nepřeháníte.Taktéž se dá nahradit nápojem zvaným Caro,což je rozpustný nápoj z přírodních surovin - ječmen, žito, čekanka a slad z ječmene. Má lahodnou chuť, neobsahuje cukr, ani žádný kofein.Jestliže jste zvyklí mít ke kávičce také něco sladkého, budou se Vám následující recepty hodit. Stačí jen změnit některé ingredience dle Vaší chuti a zdravá pochoutka je hotova.

 

Tvarohovo-jogurtová zmrzlina s hruškami

Tvarohovo-jogurtova_zmrzlina_s_hruskami

Energetické a nutriční hodnoty na 1 porci :

760 kJ, bílkoviny 25 g, tuky 1 g, sacharidy 18 g

  • 100 g – 440 kJ tvarohu netučného                                  
  • 100 g – 190 kJ jogurtu Bílé pohlazení                        
  • 50 g – 130 kJ hrušek
  • sladidlo nekalorické

Tvaroh našleháme s jogurtem a trochou vody a sladidla dle chuti a dáme zamrazit asi na 1 hodinu. Hrušky rozmixujeme v mixéru, povaříme a smícháme se sladidlem. Zmrzlý tvaroh rozmixujeme. Rozmixovaný tvaroh s jogurtem promícháme s hruškovým pyré. Dáme do misky a opět zamrazíme.

 

Vanilkový desert s jahodami

Vanilkovy_desert_s_jahodami

Energetické a nutriční hodnoty na 1 porci :

1090 kJ, bílkoviny 14 g, tuky 8 g, sacharidy 33 g, cholesterol 20 mg

  •  200 ml – 300 kJ nízkotučného mléka
  • 50 g – 370 kJ měkkého tvarohu
  • 10 g – 150 kJ vanilkového prášku
  • nekalorické sladidlo
  • 150 g – 270 kJ zahradních jahod

Jahody omyjeme a necháme okapat. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme krém, necháme zchladnout, poté zašleháme tvaroh, osladíme nekalorickým sladidlem. Jahody rozkrájíme na dílky,  dáme do misky a střídavě prolijeme vanilkovým krémem. Podáváme vychlazené.

 

Gratinované broskve

Gratinovane_broskve

Energetické a nutriční hodnoty na 1 porci :

1000 kJ, bílkoviny 15 g, tuky 7 g, sacharidy 28 g, cholesterol 3 mg

  • 200 g – 440 kJ broskví
  • 210 kJ 3 ks bílků
  • 10 g – 260 kJ loupaných mandlí
  • 3 g – 90 kJ másla
  • nekalorické sladidlo –Sukraloza

Broskve omyjeme, necháme okapat, rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu nakrájíme na plátky. Z bílků ušleháme šlehačem pevný sníh, do pevného sněhu zašleháme 2 lžíce teplé vody, osladíme tekutým sladidlem. Teflonovou formičku předem vymažeme špetkou tuku, naplníme sněhem a plátky broskví, posypeme sekanými mandlemi a dáme cca 15 minut zapéct. Během pečení přikryjeme alobalem, aby povrch příliš neztmavl.

 

Studené jahodové pyré se zmrzlinou Studene_jahodove_pyre_se_zmrzlinou

1 porce (510kJ): bílkoviny 3g, tuky 3g, sacharidy 22g

  • 50 g zmrzliny Chuť léta jahoda-malina od Algidy(330 kJ)
  • 80 g čerstvých jahod (140 kJ)
  • 30 ml odstředěného mléka (40 kJ)

Jahody zbavte lístků, omyjte je, osušte a rozmixujte s mlékem, pak je dejte do lednice vychladit. Při servírování vložte do každé porce pyré zmrzlinu a ozdobte lístky máty a rozpůlenou jahodou.

 

Nízkokalorické tiramisu

1 porce (1020kJ): bílkoviny 18g, tuky 2g, sacharidy 38gNizkokaloricke_tiramisu

  • 100 g nízkotučného tvarohu (310 kJ)
  • 3 g sladidla Extra-Linie (0 kJ)
  • 5 ml nízkotučného mléka (10 kJ)
  • 50 ml vody (0 kJ)
  • 3 g instantní kávy (0 kJ)
  • 2 ml rumu (10 kJ)
  • 40 g dětských piškotů (660 kJ)
  • 2 g kakaa (30 kJ)

Uvařte vodu, vmíchejte do ní instantní kávu, rum a nechte vychladnout. Tvaroh, sladidlo a mléko dejte do mísy a ušlehejte do hladkého krému. Piškoty namáčejte do kávy s rumem a vkládejte do připravené misky. Vždy vrstvu piškotů, vrstvu krému, vrstvu piškotů, vrstvu krému atd. Zakončete vrstvou krému a posypte kakaem.

 

Lehký koktejl s ovocemLehky_koktejl_s_ovocem

1 porce 500kJ ( bílkoviny 6g, tuky 3g, sacharidy 17g)

  • 200 ml nápoje Activia Lehká & Fit Černý rybíz (390 kJ)
  • 60 g čerstvého tmavého ovoce (černý rybíz, ostružiny…) (110 kJ)
  • lístky meduňky (0 kJ)

Ovoce omyjte, osušte – kousek si dejte stranou na ozdobu – a v misce rozmačkejte vidličkou na kaši. Do vychlazené sklenice dejte rozmačkané ovoce, vložte dlouhou lžičku a opatrně nalijte nápoj. Ozdobte kouskem ovoce a lístečky meduňky.

 

Ananasový pohár

1 porce 720kJ ( bílkoviny 4g, tuky 4g, sacharidy 30g)Ananasovy_pohar

  • 90 g čerstvého ananasu (160 kJ)
  • 30 g jahod (50 kJ)
  • 60 g jogurtu Activia Lehká & Fit ananas (130 kJ)
  • 20 g sušenek BeBe Dobré ráno (diabetické) (380 kJ)
  • lístky máty (0 kJ)

Ananas oloupejte a nakrájejte na dílky, jahody na osminky. Sušenky naskládejte na dno poháru a jeden kousek si nechte na ozdobu. Přidejte dílky ananasu a jahod a přelijte jogurtem. Zdobte kouskem sušenky a lístečky máty.

 

Letní zmrzlinový pohár

1 porce 760kJ ( bílkoviny 5g, tuky 8g, sacharidy 23g)Letni_zmrzlinovy_pohar

  • 300 g mražených jahod (450 kJ)
  • 20 ml mléka (30 kJ)
  • 10 g sladidla Extra-Linie (10 kJ)
  • 25 g šlehačky (250 kJ)
  • 10 g čerstvých jahod (20 kJ)

Jahody dejte do mixéru, přisypte sladidlo, přilijte mléko a rozmixujte. Mixujte tak dlouho, dokud jahody nepovolí a nevytvoří se zmrzlinová konzistence. Dejte do poháru, ozdobte šlehačkou, čerstvou jahodou a ihned podávejte.

 

Grepové košíčky se zmrzlinou

1 porce 825kJ ( bílkoviny 12g, tuky 3g, sacharidy 29g)Grepove_kosicky_se_zmrzlinou

  • 1/2 grepu, tj. cca 120 g odblaněné dužiny(200 kJ)
  • 70 g měkkého nízkotučného tvarohu (220 kJ)
  • 1/4 lžičky sladidla Cukren 1 g (15 kJ)
  • 40 g rybízu (60 kJ)
  • 50 g zmrzliny Carte D`Or jahodové od Algidy (330 kJ)

Grep rozpulte a jednu půlku dejte do lednice. Z druhé půlky vydlabejte měkkou dužinu bez blan, vymačkejte z ní šťávu a dejte do misky. Přidejte tvaroh, sladidlo a utřete na krém. Do vydlabané půlky grepu dejte polovinu rybízu, na něj krém, který vytvarujte tak, aby uprostřed zůstal malý důlek pro zmrzlinu. Pak dejte vychladit do lednice. Před podáváním vyjměte naplněný grep z lednice, do důlku přidejte zmrzlinu a ozdobte druhou polovinou rybízu.

 

Jahody v jogurtu sypané skořicí

1 porce 600kJ ( bílkoviny 6g, tuky 4g, sacharidy 21g)Jahody_v_jogurtu_sypane_skorici

  • 150 g čerstvých jahod (270 kJ)
  • 100 g bílého jogurtu Olma (300 kJ)
  • 1/2 lžíce sukralózy (30 kJ)
  • lžička skořice na ozdobení

Z jahod odstraňte zelené lístky, omyjte je, osušte a vyskládejte do misky. Jogurt smíchejte se sladidlem a přelijte jím jahody. Zdobte mletou skořicí.

 

Palačinky se zmrzlinou a ovocem

1 porce 1470kJ ( bílkoviny 9g, tuky 7g, sacharidy 61g)

Těsto:Palacinky_se_zmrzlinou_a_ovocem

  • 75 ml odstředěného mléka (105 kJ)
  • 1/4 vejce (90 kJ)
  • 30 g polohrubé mouky (420 kJ)

Náplň:

  • 25 g borůvek (70 kJ)
  • lžíce vody
  • 1/4 lžičky sladidla Cukren – 1 g (15 kJ)
  • 25 g jahod (45 kJ)
  • 25 g malin (60 kJ)
  • 100 g zmrzliny Carte D`Or jahodové od Algidy (665 kJ)

Z mléka, polohrubé mouky a vajíčka vytvořte v misce řídké těsto. Lijte jej v tenké vrstvě na rozpálenou pánev s nepřilnavým povrchem a opečte po obou stranách dozlatova. Palačinky uchovejte v teple. Borůvky, jahody, maliny, vodu a sladidlo dejte do hrnce. Přiveďte vodu k varu a vařte tak dlouho, až se zredukuje na polovinu a trochu zhoustne. Na talíř naaranžujte palačinky, přidejte zmrzlinu a přelijte teplým ovocem.

 

Lehký tvarohový dort

 12 porcí 7040kJ ( bílkoviny 118g, tuky 12g, sacharidy 270g)Lehky_tvarohovy_dort

  • 500 ml nízkotučného mléka (720 kJ)
  • 1 vanilkový puding (360 kJ)
  • 1 vanilkový cukr (360 kJ)
  • 500 g nízkotučného tvarohu (1920 kJ)
  • 4 lžičky – 14 g sladidla Cukren (sukralóza) (230 kJ)
  • 150 g dětských piškotů (2480 kJ)
  • 500 g čerstvého ovoce (970 kJ)

Z mléka a pudingového prášku uvařte puding, dochuťte vanilkovým cukrem a nechte vychladit. V průběhu chladnutí míchejte, aby se nevytvořil škraloup. Vychladlý puding smíchejte s tvarohem, dochuťte sladidlem a vyšlehejte do hladkého krému. Do dortové formy vrstvěte piškoty, tvarohový krém, poklaďte čerstvým nakrájeným ovocem, na něj dejte opět piškoty a na závěr krém. Povrch uhlaďte a dort dejte chladit do druhého dne do lednice. Před podáváním bohatě ozdobte pokrájeným ovocem.

1 porce (1/12 dortu) 590kJ ( bílkoviny 10g, tuky 1g, sacharidy 23g)

  • 40 ml nízkotučného mléka (60 kJ)
  • 3 g vanilkového pudingu (30 kJ)
  • 2 g vanilkového cukru (30 kJ)
  • 40 g nízkotučného tvarohu (160 kJ)
  • 1 g sladidla Cukren (20 kJ)
  • 12,5 g dětských piškotů (210 kJ)
  • 40 g čerstvého ;ovoce (80 kJ)


Zpět