Seriál "A to se dá jíst ?" - 3. - Kuskus = zdravá energie

6.ledna 2012

kuskus v misce2.jpg

Příprava kuskusu:  

Kuskus zalijeme vařící vodou 1 : 2. Promícháme a necháme 10 min. odstát pod pokličkou. Dále pokračujeme podle uvedených receptů, nebo vlastní fantazie, které se meze nekladou.Kuskus můžeme v podstatě použít všude tam, kde používáme rýži.


Kuskus s brokolicí a sýrem cottage

Ingredience pro 1 porcekuskus_s_brokolici_a_syrem.jpg

  • 70 g kuskusu
  • 120 ml vody
  • 150 g brokolice
  • 80 g mrkve
  • 100 g sýru cottage
  • čerstvé, případně sušené oregano
  • bylinková sůl
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

V hrnci povařte pár hlaviček brokolice doměkka, přibližně 5 minut.Při přípravě kuskusu je dobré postupovat podle návodu na obalu. Běžně se do malého hrnce nasype kuskus, na jednu porci budete potřebovat asi tak 70 g a zalije se 120 ml vroucí vody. Pod pokličkou jej nechte 5 až 7 minut.Ještě teplý kuskus ochuťte olivovým olejem, přidejte bylinkovou sůl a oregano.Do kuskusu vmíchejte sýr cottage a brokolici.

 

Treska s kuskusem a špenátovými listy

Ingredience pro 4 porce

  • 400 g mražené tresky
  • 150 g čerstvých špenátových listů
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g celozrnného kuskusu
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • bylinková sůl

Postup:

Nejdříve dáme kuskus do mísy a zalijeme ho vroucí vodou tak, aby voda sahala asi 4 cm nad kuskus. Přikryjeme a necháme nasáknout.
Do další mísy dáme omyté listy špenátu a též přelijeme vroucí vodou. Necháme asi chvilku stát.Mezitím si na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme tresku nakrájenou na kousky a pokapanou citronovou šťávou. Ochutíme bylinkovou solí a dusíme pod pokličkou. Asi po 5 minutách přidáme změklý kuskus a spařené listy špenátu. Rozmačkáme česnek a přidáme k ostatním ingrediencím. Ještě dochutíme bylinkovou solí nebo Solčankou.

 

Kuskus s tofu a zeleninou

Ingredience pro 2 porceKuskus_s_tofu_a_zeleninou.jpg

  • 100 g celozrnného kuskusu
  • 300 g mražená zelenina dle chuti 
  • 1 balení uzeného tofu
  • 2 jarní cibulky
  • sůl
  • grilovací koření bez soli a GS
  • olivový olej

Postup:

Nejdříve si připravíme kuskus tak, že ho promícháme s troškou soli a zalijeme vroucí vodou, aby změkl. Na oleji osmažíme pokrájenou jarní cibulku, zeleninu, posypeme grilovacím kořením a zalijeme trochou vody. Přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu a dosolíme dle chuti. Nakonec vmícháme připravený kuskus. Hotový pokrm na talíři posypeme pokrájenou jarní cibulkou.

 

Kuskus se zeleninou a mletým kuřecím masem

Ingredience pro 4 porce

  • 250 g celozrnného kuskusuKuskus_s_kurecim.jpg
  • bylinková sůl
  • kousek másla
  • 400 g kuřecích stehenních řízků
  • 1PL olivového oleje
  • ½ lžičky sušeného granulovaného česneku
  • 1 lžička houbového koření
  • 1 lžička sušené majoránky
  • Solčanka
  • 1 menší plechovka sterilované zeleniny MEXICO (hrášek, kukuřice, červená paprika)
  • 100 g tvrdého sýra 30% tuku

Postup:

Kuskus nasypeme do mísy, posypeme ho bylinkovou solí a zalijeme vroucí vodou, aby změkl. Voda by měla sahat asi 3 cm nad kuskus. Na oleji osmahneme pomleté kuřecí maso, přidáme sušený česnek, houbové koření a Solčanku. Podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka. Ke konci varu přidáme majoránku. Měkký kuskus promícháme s kouskem másla a dáme do zapékací misky. Přimícháme zeleninovou směs MEXICO a navrch dáme hotové kuřecí maso. Celé to posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 220 °C asi na 10 minut.

 

Krevetky se zeleninou a kuskusem

Ingredience pro 3 porceKrevety_s_kuskusem.jpg

  • 300 g mražených krevet (vyloupaných a předvařených)
  • 10 g máslo
  • 150 g  mražené baby karotky
  • 200 g mražené brokolice
  • 1 stroužek česneku
  • kousek pórku
  • 220 g celozrnného kuskusu,
  • 1 slepičí kostka bez GS + 500 ml vroucí vody
  • sůl

Postup:

Na másle osmahneme baby karotku a na půlkolečka pokrájený pórek. Po chvilce míchání přidáme brokolici a zalijeme slepičím vývarem připraveným z kostky a půllitru vroucí vody. Vše vaříme asi 10 minut, pak přidáme krevetky, prolisovaný česnek a přisypeme kuskus. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme, dokud kuskus nenasákne všechnu tekutinu. Dochutíme solí a můžeme podávat.

 

Kuskus se zeleninou a hlívou ústřičnou

Ingredience pro 4 porce

  • 200 g celozrnného kuskusu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g hlívy ústřičné
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Solčanka

Postup:

Kuskus nasypeme do mísy a zalijeme horkým vývarem. Přikryté necháme alespoň 20 minut stát, aby kuskus změkl.Mezitím si na másle osmahneme na kousky nakrájenou hlívu, přidáme pokrájené jarní cibulky, na měsíčky nakrájené celerové řapíky a na tenká kolečka nakrájené mrkve. Přidáme také prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Podlijeme několika lžícemi vody, ochutíme Solčankou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme měkký kuskus, dochutíme citrónovou šťávou a můžeme podávat.

 

Zeleninový salát s hermelínem a kuskusem

Ingredience pro 1 porci

  • 50g rajčat
  • 150g salátové okurky 
  • 30 g hermelínu (linie) 
  • 3g olivového oleje 
  • 30g cibulové natě 
  • 40g syrového kuskusu 
  • 50g nízkotučného bílého jogurtu 
  • Kopr čerstvý 
  • Sůl, pepř

Postup:
Zeleninu nakrájíme dle libosti a smícháme s hotovým kuskusem, ten připravíme zalitím horké vody a následném nabobtnání. Zálivku připravíme promícháním jogurtu a kopru, osolíme, opepříme. Na salát rozložíme rozkrájený hermelín a zakápneme vše olejem, poté přelijeme připravenou zálivkou.

 

Kuskus s banánovým pyré

Ingredience pro 4 porce

  • 200 g celozrnného kuskusu
  • malá špetka soli
  • kousek másla
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 2 hodně zralé banány
  • 3 lžíce mléka
  • špetka mleté skořice

Postup: 

Kuskus nasypeme do misky, malinko osolíme a zalijeme ho vroucí vodou, aby nabobtnal. Do hotového kuskusu vmícháme máslo a med. Banány rozmixujeme spolu se špetkou skořice a mlékem dohladka. Pyré smícháme s kuskusem a můžeme podávat.

 

 

Kuskus s jablečným pyré

Ingredience pro 4 porce

  • 250 g kuskusu
  • 2 lžičky másla
  • 1 lžíce medu
  • 3 jablka
  • rozinky

Postup:

Kuskus si uvaříme dle návodu. Do hotového kuskusu zamícháme máslo a med. Mezitím si jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky, ty dáme do kastrolu, zalijeme trochou vody, podle chuti osladíme a podusíme doměkka, ke konci dušení přidáme rozinky. Podušená jablka, rozmačkáme vidličkou, pokud nám zbyly větší kusy a hotové pyré zamícháme do kuskusu.

 

Ďobačky se zeleninovým kuskusem

Ingredience pro 4 porce

  • 1 sáček (150 g)„ďobaček“ (ochucené sojové maso)
  • 1 větší cibule
  • asi 15 cm silnějšího pórku 
  • 60 g mandlí
  • 1 lžíce olivového olejeKuskus_shutterstock_101899540
  • koření „maso na šalvěji“, majoránka 
  • koření „horalka“, mletý kmín, bazalka 
  • mořská sůl 
  • sojová omáčka BIO„Johsen Shoyu“ 
  • 200 g kuskusu
  • 100 g mraženého hrášku 
  • 100 g mražené kukuřice
  • 1 lžička slunečnicového oleje 
  • 1 rajče na oblohu 

Postup:

Do vroucí osolené vody dáme vařit hrášek a kukuřici. Přidáme mletý kmín, špetku bazalky a koření „horalku“. Zeleninu uvaříme s kořením doměkka.Kuskus odměříme v množství 200 ml a přelijeme horkým vývarem (400 ml) z hrášku a kukuřice. Necháme pod pokličkou nabobtnat.Do hotového kuskusu přimícháme uvařený hrášek a kukuřici a omastíme jej slunečnicovým olejem. Zlehka přisolíme.Mandle spaříme, oloupeme, osušíme a bez tuku opatrně orestujeme nejlépe v horkovzdušné troubě nebo na pánvi do křupava.Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme sáček ďobaček a podlijeme zbytkem vývaru ze zeleniny a dusíme (3–5 minut) společně s kořením„maso na šalvěji“ a troškou majoránky.Ke konci dušení přidáme na nudličky krájenou zelenou část pórku, pokapeme sojovou omáčkou a necháme již jen pórek zkřehnout a prohřát.Přimícháme restované mandle a podáváme se zeleninovým kuskusem.Zdobíme rajčetem.



Zpět