Seriál "A to se dá jíst ?" - 2. - Jáhly nejen na kaši

6.ledna 2012

Jahly_na_taliri.jpg


Jak uvařit jáhly

Z jáhel můžeme připravovat celou řadu sladkých i slaných jídel, kaše, nákypy, knedlíky, placičky, karbanátky...

Při přípravě jídla jáhly nejdříve přebereme, propláchneme a pak na sítu je dvakrát, nebo ještě lépe třikrát, přelijeme vařící vodou. Při vaření nebo dušení dáváme 3 díly vody na 1 díl jáhel. Do vaření přidáváme trochu soli, i když se jáhly upravují na sladko. V tom případě je můžeme vařit také v mléku.

 

Jáhlová kaše s čerstvým ovocem

Ingredience pro 4 porcejahlova kase.jpg

  • 200 g jáhel
  • 1 l mléka
  • špetička soli
  • 1 lžíce ovocného cukru
  • 100 g čerstvých jahod
  • 100 g čerstvých borůvek
  • 100 g čerstvých malin
  • skořicový cukr na posypání
  • máslo na přelití

Postup:

Spařené a propláchnuté jáhly uvaříme v mléce s ovocným cukrem a malou špetkou soli na kaši. Rozdělíme ji do misek a jednotlivé porce poprášíme skořicovým cukrem. Přelijeme troškou rozpuštěného másla, ozdobíme čerstvým ovocem a můžeme podávat.

 

Jáhlová kaše s mangem

Ingredience pro 4 porce

  • 200 g jáhel
  • 700 ml mléka
  • 300 ml vody
  • malá špetka soli
  • 1 hodně zralé mango
  • 3 lžíce sojové smetany
  • 2 lžíce medu

Postup:

Jáhly spaříme vařící vodou, abychom je zbavili nahořklé chuti. Za stálého míchání je vsypeme do vroucího mléka s vodou a se špetičkou soli. Na mírném plameni je zvolna vaříme. Ještě než jáhly zcela změknou, vmícháme k nim polovinu na malé kostičky nakrájeného manga a vaříme do úplného změknutí jáhel. Hotovou kaši zjemníme sojovou smetanou a dochutíme medem. Rozdělíme ji na porce a ty ještě posypeme zbylými kostičkami manga.

 

Jáhlová kaše s ananasem a banánem (dia) 

Ingredience pro 1 porci      Jahlova_kase_s_bananem.jpg

  • 80 g jáhel
  • 250 ml polotučného mléka
  • špetka soli
  • dia sladidlo
  • 1 PL rozehřáté Hery
  • 50 g ananasu
  • 50 g banánu

Postup

Jáhly propláchneme, spaříme dvakrát horkou vodou, odcedíme, přendáme je do kastrolu, zalijeme částí mléka, osolíme a zvolna dusíme za občasného promíchání a dolití mlékem. Dochutíme sladidlem.Kaši naservírujeme na talířky, pokapeme rozehřátým tukem a obložíme na kousky pokrájeným ovocem.

 

Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou

Ingredience pro 2 porce

  • 200 g uvařených jáhel
  • 2 barevné papriky
  • 1 menší čerstvá okurka
  • 1 červená cibule
  • 3 rajčata
  • pepř, sůl, kapka worcestrové omáčky
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • 1 lžička cukru, trochu citrónové šťávy
  • směs čerstvých ( sušených ) bylinek

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájíme, smícháme s uvařenými jáhly, ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pokapeme olejem. Do jogurtu přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijeme porce salátu přímo na talířích nebo zálivku zamícháme do zeleninových jáhel. Salát podáváme zdobený snítkem čerstvé bylinky.

 

Rychlé zeleninové jáhly

Ingredience pro 4 porceJahly_se_zeleninou.jpg

  • 200 g jáhel
  • 750 ml vody
  • 500 g mražené zeleninové směsi
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • 50 g sýr eidam30%,nebo uzené tofu
  • sekaná petrželka

Postup:

Jáhly uvaříme podle základního receptu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zeleninovou směs a chvíli povaříme. Přidáme chladné jáhly, dobře promícháme, ochutíme česnekem, sojovou omáčkou a sekanou petrželkou. Podáváme posypané jemně strouhaným sýrem( nebo uzené tofu) a ozdobené snítkou petrželky.

 

Jáhlové placičky se špenátovou náplní

Ingredience pro 2 porceJahlove_placicky.jpg

  • 125 g jáhel
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • 500 g mraženého špenátu
  • 1 cibule,2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 120 g ovčího sýra
  • pepř,olej na smažení,tuk na vymaštění form

Postup

Jáhly přebereme, propláchneme, několikrát spaříme vroucí vodou, vmícháme do nich mléko, vejce a špetku soli. Necháme 30 min. stát.Špenát necháme rozmrazit. Cibuli a česnek oloupeme, jemně posekáme a zesklovatíme na rozehřátém oleji. Vmícháme špenát a prohřejeme. Přidáme rozdrobený ovčí sýr, zamícháme, osolíme a opepříme.Na rozehřátém oleji postupně pečeme jáhlové palačinky.Troubu předehřejeme 175 °C. Vymastíme ohnivzdornou formu. Na každou palačinku položíme trochu špenátové nádivky a svineme. Uložíme je vedle sebe do formy. Zapékáme na středním roštu trouby asi 15 min.

 

Kuřecí jáhlové rizoto

Ingredience pro 4 porceJahlove_rizoto.jpg

  • 200 g jáhel
  • 300 g kuřecích prsíček nakrájených na tenké nudličky
  • 3 barevné papriky
  • 1 velká cibule
  • 6 menších rajčat
  • 1 PL oleje
  • sůl, pepř, majoránka, pažitka
  • 100 g strouhaný sýr – 30%tuku

Postup:

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme čisté jáhly a vše krátce opražíme. Potom jáhly zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka. Hotové jáhly by měly být sypké. Mezitím na oleji osmažíme kuřecí prsíčka, přidáme nakrájené papriky a rajčata, zalijeme trochou vody, osolíme a krátce dusíme, až se vypaří přebytečná voda. Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme majoránkou, pepřem a čerstvou pažitkou. Hotové rizoto na talíři posypeme strouhaným sýrem, zdobíme plněnými olivami a podáváme se zeleninovou oblohou nebo hlávkovým salátem.

 

Jáhly zapečené s červenou čočkou a zeleninou

Ingredience pro 3 porce

  • 200 g jáhel
  • 150 g červené čočky
  • 1 menší cibule
  • 1 PL oleje
  • 200 g květáku
  • 1 malá červená paprika 
  • Solčanka
  • sušená bazalka
  • mletý kmín

Postup:

Jáhly a červenou čočku uvaříme v osolené vodě zvlášť, nejlépe podle návodů na obalech.
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na malé růžičky rozdělený květák a na nudličky nakrájenou papriku. Malinko podlijeme a dusíme do poloměkka. Ochutíme bazalkou, mletým kmínem a Solčankou.
Zapékací misku vymažeme olejem a rozložíme do ní směs jáhel a čočky. Na to rozložíme podušenou zeleninu a zapečeme v troubě vyhřáté na 200 °C. Pečení trvá asi půl hodiny.

 

Krůtí nudličky s jáhly a brokolicí

Ingredience pro 4 porce

  • 500 g krůtího masa
  • olivový olej
  • 1 malá cibule
  • 300 g brokolicových růžiček
  • 2 lžíce mražené kukuřice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 200 g jáhel
  • sůl

Postup:

Jáhly spaříme vroucí vodou, zalijeme je studenou vodou, osolíme a uvaříme je doměkka . Na hlubší pánvi si na olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na tenké nudličky nakrájené krůtí maso a mícháme, dokud maso nezíská světlou barvu. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme pod pokličkou. Po 15 minutách přidáme na malé kousky pokrájené růžičky brokolice, mraženou kukuřici, dochutíme mletým zázvorem a solí a dodusíme doměkka.

                                                       Jahly_klasy.jpg



Zpět