Seriál "A to se dá jíst ?" - 1. - Pohanka a co s ní

13.prosince 2011

  

Jak zpracovávat pohanku ke konzumaci?

pohanka_4.JPGPohanka se dá použít všude tam, kde používáme mouku nebo obiloviny. Nejznámějším receptem na její úpravu je asi slaná nebo sladká pohanková kaše, ale zdaleka nemusíme zůstat jen u tohoto receptu, který by nás jistě brzo omrzel. Pohankovou mouku můžeme jednoduše míchat s běžnou moukou a používat ji k pečení koláčů a buchet, přípravě lívanců, do domácích těstovin apod. Pohanková semena se výborně hodí i do zeleninových i masových polévek. Z najemno rozvařené pohanky si můžeme připravit také chutné pomazánky. Je též vhodnou přílohou k masu a rybám, nebo se dá smíchat s mletým masem do karbanátků

S pohankou lze v kuchyni přímo kouzlit.V našich obchodech se prodává pohanka loupaná,pohanka lámanka,pohanková krupice,pohankové vločky a čaje ze slupek pohanky.

 

Pohanka jako přílohaPohanka_varena.jpg

Ingredience pro 2 porce

  • 150 g loupané pohanky
  • 1 cibule
  • olej
  • bylinková sůl

Postup:

Na oleji osmahneme jemně pokrájenou cibuli. Přidáme suchou pohanku, dobře promícháme a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Dochutíme bylinkovou solí a uvaříme doměkka.

 

 

Pomazánka z pohanky

Ingredience pro 4 porce

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 80 g loupané pohanky
  • 1 malá cibule
  • 1 lžička oleje
  • 1 malá mrkev
  • zelená petrželka
  • Solčanka

Postup:

Pohanku uvaříme doměkka podle návodu na obalu. 
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Do mísy dáme měkký tvaroh, přidáme měkkou cibulku, najemno nastrouhanou syrovou mrkev a uvařenou vychladlou pohanku: Ochutíme Solčankou, dobře promícháme a mažeme na chléb či pečivo.

 

Zeleninová polévka s pohankouPohanka_polevka.jpg

 Ingredience pro 4 porce

  • 2 mrkve
  • ¼ malého celeru
  • 1 kořenová petržel
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 lžíce loupané pohanky
  • zelená petrželka
  • sůl

Postup:

Na oleji osmahneme nahrubo nastrouhané mrkve, celer a petržel. Přidáme rajčatový protlak a dobře promícháme. Zalijeme asi 1200 ml vody a přivedeme k varu. Vsypeme pohanku a vše uvaříme doměkka. Nakonec přidáme jemně sekanou petrželku a podle chuti osolíme.

 

Lečo s pohankou a bylinkovým tofu

Ingredience pro 2 porce

  • 150 g pohanky
  • 1 cibule
  • 3 bílé papriky
  • 3 rajčata
  • 100 g bylinkového tofu
  • 3 vejce
  • olej
  • sůl

Postup: 

Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené papriky a s troškou vody dusíme pod pokličkou. Asi po 10 minutách přidáme oloupaná pokrájená rajčata, osolíme a dusíme ještě 5 minut. Pak přidáme na malé kostičky nakrájené bylinkové tofu, zalijeme rozšlehanými vejci a mícháme do ztuhnutí vajec. Nakonec vmícháme uvařenou pohanku a podáváme s pečivem.

 

Pohanka s houbami

Ingredience pro 2 porce

Pohanka_houby.jpg

  • 200 g pohanky
  • sůl
  • 150 g čerstvých hřibů (žampiónů)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • rajčata

Postup:

Pohanku uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampióny a podusíme. Pak tuto směs smícháme s pohankou a s utřeným česnekem. Ozdobíme rajčaty a petrželovou natí a podáváme.

 

Pohankové rizoto

Ingredience pro 1 porci

  • 40 g pohanka
  • 90 g kuřecí maso
  • 90 g žampiony
  • 30 g porek
  • 25 g hrášek
  • 30 g cibule
  • 70 g růžičková kapusta
  • 3 g oleje
  • houbové koření

Postup:
Kuřecí maso  nakrájíme na kousky, okořeníme a zprudka orestujeme na oleji. Přihodíme žampiony, porek, hrášek, cibuli, kapustu. Na konec přihodíme uvařenou pohanku a podáváme.

 

Pohankový nákyp s tofu a praženými mandlemi

Ingredience pro 1 porci

  • 50 g uzené tofu
  • 2 - 3 ks mandle
  • 1 větší rajče
  • 100 g paprika červená
  • 50 g pohanka
  • 5 g olej
  • Sezam
  • Majoránka
  • Bazalka
  • Kmín

Postup:

Pohanku zalijeme a povaříme s dvojnásobným množstvím vody. Nakrájíme nadrobno rajčata, papriku a nastrouháme tofu.

Na pánvi rozpálíme olej, nasypeme mandle a osmažíme dozlatova. Přidáme nastrouhané tofu, pokrájenou zeleninu a okořeníme špetkou koření z každého druhu. Chvíli smažíme, zalijeme trochou vody a podusíme. Dále přidáme uvařenou pohanku, vyvaříme vodu a pod pokličkou necháme dojít.

Servírujeme s praženým sezamem, který jemně pomeleme a osmažíme se solí, nebo s petrželí a zeleninovou oblohou podle sezónního výběru.

 

Pohanková kaše se skořicíPohanka_kase_skorice.jpg

Ingredience pro 2 porce

  • 100g loupané pohanky
  • 1 lžíce drcených ořechů nebo mandlí
  • 1 lžička rozinek
  • 0,3 l odtučněného mléka
  • Špetka skořice
  • Javorový sirup

Postup:
Pohanku zalijeme mlékem, necháme vařit až nám vznikne hustá kaše. Poté přidáme ořechy příp. mandle a rozinky. Zalijeme javorovým sirupem, posypeme skořicí a podáváme.



Zpět