Jste to co jíte? Pozor, paní Katka přijde na návštěvu!

25.července 2011

Čekáte návštěvu? Ani to není problém – stačí trochu fantazie a zdravé papáníčko na “pozobávání“ je hotové. Obzvlášť korpulentní návštěva řešící váhu bude mít radost. Uvidíte, že nepohrdnou ani zatvrzelí “brambůrkáři“ , “klobásisté“  a “salámovo-vlašákoví chlebíčkáři“. Stačí trochu fantazie, šikovné ruce, zdravé potraviny v ledničce a chuť pro sebe i své přátele něco dobrého udělat. Navíc se budete cítit lehce a plní energie i na další aktivity, které se večer občas provádí :-) :-) :-)  .

Pokud máte zdravotní problémy s oběhovým systémem či ledvinami – doporučujeme sůl (i když je tam jen špetička) nahradit bylinkami.

Vysvětlivky pro nutriční hodnoty: B = Bílkoviny , T = Tuk , S = Sacharidy

 

 

Sýrové jednohubkySyrova_pomazanka

1 porce (800kJ): B 10g, T 3g, S 30g

  •  60 g sýra cottage (280 kJ)
  • 15 g červené cibule (40 kJ)
  • mletá sladká paprika (0 kJ)
  • špetka soli, pepř (0 kJ)
  • 45 g kornspitzu (480 kJ)

Do misky dejte sýr, nadrobno nakrájenou cibuli, papriku, osolte, opepřete a promíchejte.Kornspitz nakrájejte na kolečka silná 7mm a namažte pomazánkou. Z uvedeného množství surovin připravíte 15 kousků.

 

Tvarohová pomazánka se šunkouTvarohova_pomazanka_se_sunkou

1 porce (780kJ): B 14g, T 1g, S 29g

  • 60 g nízkotučného tvarohu 190 kJ
  • 10 g bílého nízkotučného jogurtu (30 kJ)
  • 8 g jarní cibulky (20 kJ)
  • 15 g drůbeží šunky (60 kJ)
  • špetka soli (0 kJ)
  • 45 g kornspitzu (480 kJ)

Jarní cibulku omyjte a nakrájejte nadrobno. Šunku pokrájejte na malé nudličky. Do misky dejte tvaroh, jogurt, cibulku, šunku, osolte a promíchejte. Kornspitz nakrájejte na kolečka silná 7 mm, namažte pomazánkou a zdobte zelenou částí jarní cibulky. Z uvedeného množství surovin připravíte 15 kousků.

 

Česneková pomazánka bez majonézyCesnekova_pomazanka

1 porce (790kJ): B 11g, T 5g, S 25g

  •  40 g lučiny linie (250 kJ)
  • 20 g nízkotučného tvarohu (60 kJ)
  • 10 g bílého jogurtu (30 kJ)
  • 4 g česneku (20 kJ)
  • špetka soli (0 kJ)
  • 30 g chleba Knuspi (410 kJ)
  • 15 g červené papriky (20 kJ)

Česnek oloupejte a prolisujte do misky. Přidejte lučinu, tvaroh, jogurt, osolte a promíchejte. Plátky křehkého chleba Knuspi překrojte napůl. Z každé poloviny ještě příčným řezem vytvořte dva trojúhelníčky. Získáte tak z jednoho plátku čtyři kousky. Ty před podáváním namažte pomazánkou a zdobte kouskem červené papriky. Z uvedeného množství surovin připravíte 8 kousků.

 

Lososové chlebíčkyLososove_chlebicky

1 porce (1490kJ): B 23g, T 11g, S 41g

  • 90 g tmavého toastového chleba (900 kJ)
  • 16 g lučiny linie (100 kJ)
  • 50 g uzeného lososa (370 kJ)
  • ledový salát (10 kJ)
  • 15 g kaviáru z pstruha (110 kJ)
  • kopr na ozdobu (0 kJ)

Plátky celozrnného toastového chleba překrojte napůl a každou polovinu ještě napůl. Z jednoho plátku získáte čtyři kousky. Každý kousek namažte slabou vrstvou lučiny. Na půlku chleba naaranžujte kousek salátu s kaviárem a na druhou polovinu lososa s koprem. Z uvedeného množství surovin připravíte 16 chlebíčků.

 

Chlebíčky s rajčaty

1 porce (770kJ): B 9g, T 0g, S 36gChlebicky_s_rajcaty

  • 50 g celozrnné bagety (570 kJ)
  • 45 g nízkotučného tvarohu (130 kJ)
  • 55 g rajčat (50 kJ)
  • 10 g cibule (20 kJ)
  • špetka soli, pepř (0 kJ)

Rajčata nakrájejte na plátky, ty překrojte na polovinu, dužinu vydlabejte do misky a zbytek schovejte na ozdobu. Do misky s dužinou přidejte tvaroh, osolte, opepřete a promíchejte. Bagetu nakrájejte na plátky a lehce namažte připravenou pomazánkou. Zdobte zbylými rajčaty a proužky cibule. Z uvedeného množství surovin připravíte 7 chlebíčků.

 

Sýrovo-jogurtové chlebíčky

1 porce (960kJ): B 18g, T5g, S 28 gSyrovo-jogurtove_chlebicky

  •  30 g křehkého chleba Knuspi (410 kJ)
  • 40 g eidamu 20 % t.v s. (360 kJ)
  • 25 g bílého nízkotuč. jogurtu (80 kJ)
  • 30 g bílku (z 1 vejce) (70 kJ)
  • 20 g červené papriky (30 kJ)
  • nať  jarní cibulky (10 kJ)

Vejce uvařte v osolené vodě natvrdo, oloupejte a nechte vychladnout. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle, dejte do misky, přidejte jogurt a utřete. Plátky křehkého chleba překrojte napůl a namažte je pomazánkou. Vejce nakrájejte na osminky, odstraňte žloutek a na každý chlebíček dejte jednu osminku bílku. Dozdobte proužkem červené papriky. Chlebíčky se vyplatí připravovat před podáváním, aby křehký chléb nezvlhl. Z uvedeného množství surovin připravíte 8 chlebíčků.

 

Chlebíčky s tuňákovou  pomazánkou

1 porce (720kJ): B 14g, T 2g, S 24gChlebicky_s_rybi_pomazankou

  • 30 g knäckebrotu (410 kJ)
  • 50 g tuňáka ve vlastní šťávě (230 kJ)
  • 10 g kremžské hořčice (50 kJ)
  • 8 g červené cibule (20 kJ)
  • 10 g zelené papriky (10 kJ)
  • špetka soli, pepř, majoránka (0 kJ)

Z tuňáka slijte šťávu a dejte ho do misky. Přidejte hořčici, na špičku nože majoránky, osolte, opepřete a promíchejte. Plátky knäckebrotu přelomte napůl, namažte je pomazánkou a zdobte kouskem zelené papriky a proužky cibule. Z uvedeného množství surovin připravíte 6 chlebíčků.

 

 Česnekové lodičky

1 porce (320kJ): B 7g, T 1g, S 9gCesnekove_lodicky

  • 60 g vaječného bílku (ze 2 vajec) (140 kJ)
  • 15 g nízkotučného taveného sýra (90 kJ)
  • 20 g nízkotučného tvarohu (60 kJ)
  • 4 g česneku (20 kJ)
  • 16 g zelené papriky (10 kJ)
  • špetka soli

Vejce uvařte v osolené vodě natvrdo, oloupejte a nechte vychladnout. V misce utřete tavený sýr s tvarohem a prolisovaným česnekem. Vejce nakrájejte podélně na čtvrtiny, odstraňte žloutek a každou čtvrtinu ještě překrojte napůl. Každý kousek bílku na oblé straně trochu seřízněte, aby lodička dobře stála, dejte trochu pomazánky a dozdobte trojúhelníčkem papriky. Z uvedeného množství surovin připravíte 16 jednohubek.

 

Cherry jednohubkyCherry_jednohubky

1 porce (210kJ): B 2g, T 2g, S 6g

  • 80 g cherry rajčátek (80 kJ)
  • 20 g lučiny linie (120 kJ)
  • 8 g ředkviček (10 kJ)
  • špetka soli, pepř (0 kJ)

Rajčátka překrojte na polovinu a vydlabejte dužinu. Z poloviny dužiny vymačkejte šťávu a dejte do misky. Přidejte lučinu, nastrouhané a šťávy zbavené ředkvičky, osolte a promíchejte. Vydlabané poloviny rajčat plňte směsí a zdobte nahrubo nadrceným pepřem. Z uvedeného množství surovin připravíte 16 jednohubek.

 

Okurkové houpačky

1 porce (360g): B 10g, T 2g, S 7gOkurkove_houpacky

  • 120 g salátové okurky (80 kJ) 
  • 25 g nízkotučného tvarohu (70 kJ)
  • 10 g bílého nízkotučného jogurtu (30 kJ) 
  • 10 g eidamu 20 % t.v s. (90 kJ)
  • 10 g cibule (20 kJ)
  • 10 g uzeného lososa (70 kJ)
  • špetka soli, pepř (0 kJ) 

Okurku omyjte, oloupejte, podélně překrojte na polovinu, vydlabejte a nakrájejte na kousky silné 1,5 centimetru. V misce utřete tvaroh, jogurt, najemno nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte, opepřete a promíchejte. Každou houpačku z okurky naplňte trochou pomazánky a zdobte kousíčkem lososa. Z uvedeného množství surovin připravíte 20 jednohubek.

 

Plněná paprika nastudeno

1 porce (970kJ): (B 6g, T 4g, S 42g)Plnena_paprika_nastudeno

  • 110 g (1/2) žluté papriky ( 130 kJ) 
  • 70 g rajčat (70 kJ)
  • 70 g okurky (50 kJ)
  • 60 g Activie Bílé (180 kJ)
  • 6 g cibule (10 kJ)
  • špetka soli, pepř (0 kJ)
  • kopr (0 kJ)
  • 50 g celozrnného pečiva (530 kJ)

Paprikový lusk omyjte, osušte, překrojte napůl a zbavte semínek. Rajčata spařte horkou vodou a oloupejte, okurku oloupejte také. Rajčata i okurku nakrájejte na kostičky. V míse smíchejte rajčata s okurkou, osolte, opepřete, přidejte jemně nasekaný kopr a bílý jogurt. Promíchejte, naplňte papriku, ozdobte na proužky nakrájenou cibulí a podávejte s celozrnným pečivem. Můžete nechat v lednici do druhého dne vychladit.

 

Falešná lososová pomazánka

1 porce (390kJ): B 5g, T 2g, S 14gFalesna_lososova_pomazanka

  • 100 g mrkve (190 kJ)
  • 10 g cibule (20 kJ)
  • citronová šťáva (20 kJ)
  • lžička hořčice (20 kJ)
  • 50 g bílého jogurtu (140 kJ)
  • mletý bílý pepř

Omytou a očištěnou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte jemně nakrájenou cibuli, ochuťte citronovou šťávou, hořčicí a vmíchejte jogurt. Můžete dochutit mletým bílým pepřem. Výborný je pepř citronový.

 

Avokádový salát s tuňákem

1 porce (1030kJ): B 26g, T 13g, S 5gAvokadovy_salat_s_tunakem

  • 100 g tuňáka ve vlastní šťávě (460 kJ)
  • 50 g avokáda (470 kJ)
  • 10 ml citronové šťávy (20 kJ)
  • 15 g jarní cibulky (30 kJ)
  • 40 g červené papriky (50 kJ)
  • špetka soli, pepř (0 kJ)

Avokádo rozpulte, zbavte pecky, oloupejte nebo vydlabejte, dužinu nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Jarní cibulku a papriku očistěte, omyjte, cibulku nakrájejte na kolečka, papriku na nudličky a přidejte k avokádu. Osolte, opepřete, přidejte kousky tuňáka, zakapejte citrónovou šťávou a promíchejte. Salát servírujte ve vydlabaných půlkách avokáda a dozdobte petrželkou, řeřichou, pažitkou či koprem.

 

Placičky z krůtího masa s plněnými bramborami

1 porce (1920kJ): B 31g, T 15g, S 49gPlacicky_z_krutiho_masa_s_plnenymi_bramborami

  •  80 g krůtích prsou (390 kJ)
  • 1/2 ks vejce (160 kJ)
  • 5 g solamylu (70 kJ)
  • 10 g olivového oleje (380 kJ)
  • 40 g cibule (80 kJ)
  • 150 g brambor (490 kJ)
  • 30 g nízkotučného sýra (230 kJ)
  • 30 g nízkotučného bílého jogurtu (70 kJ)
  • 50 g rajčat (50 kJ)

Brambory uvaříme, rozkrojíme je a vydlabeme. To, co jste vydlabali z brambor, smíchejte se solí, pepřem, nastrouhaným sýrem, jogurtem, spařenými rajčaty a pažitkou. Směsí naplňte vydlabané brambory a asi 20 minut zapékejte v troubě. Maso nakrájejte na nudličky, cibuli na jemná kolečka. Promíchejte s kořením, vejcem a solamylem. Nechte asi 2 hodiny odležet. Pak tvořte placičky, které opečte po obou stranách.

 

Cibulový salát se sýrem

1 porce (980kJ): B 17g, T 12g, S 15gCibulovy_salat_se_syrem

  • 40 g červené cibule (80 kJ)
  • 40 g bílé cibule (80 kJ)
  • 25 g natrhaných salátových listů (20 kJ)
  • 50 g 30% goudy (520 kJ)
  • 20 g šunky (80 kJ)
  • 20 ml pomerančové šťávy (40 kJ)
  • špetka soli, pepř (0 kJ)
  • 3 g cukru (50 kJ)
  • 3 g octa (0 kJ)
  • 3 g olivového oleje (110 kJ)

Bílou i červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Salátové listy omyjte a natrhejte na sousta. Sýr nastrouhejte na hoblinky a šunku nakrájejte na proužky. Cibuli, salát a šunku smíchejte v míse. Zalijte zálivkou, kterou si připravíte smícháním pomerančové šťávy, cukru, octa, oleje, soli a pepře. Servírujte posypané sýrem.

 

Brokolice v bazalkovém jogurtuBrokolice_v_bazalkovem_jogurtu

1 porce (980kJ): B 25g, T 7g, S 20g

  • 150 g brokolice (210 kJ)
  • 200 g nízkotučného jogurtu (360 kJ)
  • 30 g strouhaného 20% eidamu (270 kJ)
  • bazalka, petrželka nebo pažitka
  • 15 g jarní cibulky (30 kJ)
  • 3 g olivového oleje (110 kJ)
  • špetka soli, pepř (0 kJ)

Brokolici omyjte, natrhejte na růžičky, vložte na napařovací podložku do hrnce s trochou vody a nechte dvě minuty prohřát v páře. Jogurt promíchejte s bylinkami a strouhaným sýrem, osolte, opepřete a promíchejte. Jarní cibulku očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Růžičky brokolice přelijte jogurtovou zálivkou, posypte cibulkou a zakápněte olivovým olejem.

 

Mrkvový salát s kuřecím masem

1 porce (1140kJ): B 37g, T 7g, S 15gMrkvovy_salat_s_kurecim_masem

  • 150 g mrkve (290 kJ)
  • 150 g kuřecích prsíček (650 kJ)
  • 5 g olivového oleje (190 kJ)
  • 1/4 lžičky opraženého kmínu (0 kJ)
  • 5 g octa (10 kJ)
  • trochu vody (0 kJ)
  • špetka soli, pepř (0 kJ)

Mrkev oškrabejte, omyjte a nakrájejte na tenké nudličky. Vložte na napařovací podložku nebo do síta do hrnce s trochou vody a uvařte v páře doměkka. Kuřecí prsíčka omyjte, osušte, nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a na oleji opečte doměkka. Mezitím v misce našlehejte ocet, kmín opražený na suché pánvi a vodu. Mrkev promíchejte s masem, přelijte zálivkou a ozdobte bylinkami.

 

Fazolky s krůtím masem

1 porce (1070kJ): B 39g, T 5g, S 13gFazolky_s_krutim_masem

  •  100 g zelených fazolek (160 kJ)
  • 40 g červené papriky (50 kJ)
  • 150 g krůtích prsíček (680 kJ)
  • 20 g jarní cibulky (40 kJ)
  • špetka soli (0 kJ)
  • stroužek česneku (20 kJ)
  • lžička kopru (0 kJ)
  • 3 g olivového oleje (110 kJ)
  • 5 ml citronové šťávy (10 kJ)

Krůtí maso omyjte, osušte, nakrájejte na kostičky a vařte v osolené vodě doměkka. Fazolky očistěte, omyjte, nakrájejte na kousky a vložte na poslední 4 minuty k masu. Měkké maso i fazolky sceďte a dejte do mísy. Červenou papriku a jarní cibulku omyjte, papriku nakrájejte na kostičky či trojúhelníčky, cibulku na kolečka, přidejte k masu a fazolkám. Česnek oloupejte, utřete se solí, dejte do hrnku nebo misky, přidejte olej, citronovou šťávu, nasekaný kopr, vidličkou našlehejte a přilijte k salátu. Promíchejte a dejte do lednice vychladit. Servírujte zdobené koprem.



Zpět