Seriál "A to se dá jíst ?" - 3. - Kuskus = zdravá energie
Příprava kuskusu:
Kuskus zalijeme vařící vodou 1 : 2. Promícháme a necháme 10 min. odstát pod pokličkou. Dále pokračujeme podle uvedených receptů, nebo vlastní fantazie, které se meze nekladou.Kuskus můžeme v podstatě použít všude tam, kde používáme rýži.
Kuskus s brokolicí a sýrem cottage
Ingredience pro 1 porce
70 g kuskusu
120 ml vody
150 g brokolice
80 g mrkve
100 g sýru cottage
čerstvé, případně sušené oregano
bylinková sůl
1 lžíce olivového oleje
Postup:
V hrnci povařte pár hlaviček brokolice doměkka, přibližně 5 minut.Při přípravě...
Seriál "A to se dá jíst ?" - 2. - Jáhly nejen na kaši
Jak uvařit jáhly
Z jáhel můžeme připravovat celou řadu sladkých i slaných jídel, kaše, nákypy, knedlíky, placičky, karbanátky...
Při přípravě jídla jáhly nejdříve přebereme, propláchneme a pak na sítu je dvakrát, nebo ještě lépe třikrát, přelijeme vařící vodou. Při vaření nebo dušení dáváme 3 díly vody na 1 díl jáhel. Do vaření přidáváme trochu soli, i když se jáhly upravují na sladko. V tom případě je můžeme vařit také v mléku.
Jáhlová kaše s čerstvým ovocem
Ingredience...
Seriál "A to se dá jíst ?" - 1. - Pohanka a co s ní
Jak zpracovávat pohanku ke konzumaci?
Pohanka se dá použít všude tam, kde používáme mouku nebo obiloviny. Nejznámějším receptem na její úpravu je asi slaná nebo sladká pohanková kaše, ale zdaleka nemusíme zůstat jen u tohoto receptu, který by nás jistě brzo omrzel. Pohankovou mouku můžeme jednoduše míchat s běžnou moukou a používat ji k pečení koláčů a buchet, přípravě lívanců, do domácích těstovin apod. Pohanková semena se výborně hodí i do zeleninových i masových polévek. Z najemno...
Jste to co jíte? Pozor, paní Katka přijde na návštěvu!
Čekáte návštěvu? Ani to není problém – stačí trochu fantazie a zdravé papáníčko na “pozobávání“ je hotové. Obzvlášť korpulentní návštěva řešící váhu bude mít radost. Uvidíte, že nepohrdnou ani zatvrzelí “brambůrkáři“ , “klobásisté“ a “salámovo-vlašákoví chlebíčkáři“. Stačí trochu fantazie, šikovné ruce, zdravé potraviny v ledničce a chuť pro sebe i své přátele něco dobrého udělat. Navíc se budete cítit lehce a...
Sladké dietní recepty ke kávičce nejen na léto
I když se konzumace klasické kávy při hubnutí nedoporučuje (odvodňuje organismus), někteří si ji nedokáží odepřít. Nebojte, není to žádná pohroma, pokud to s konzumací klasické kávy nepřeháníte.Taktéž se dá nahradit nápojem zvaným Caro,což je rozpustný nápoj z přírodních surovin - ječmen, žito, čekanka a slad z ječmene. Má lahodnou chuť, neobsahuje cukr, ani žádný kofein.Jestliže jste zvyklí mít ke kávičce také něco sladkého, budou se Vám následující recepty hodit. Stačí jen změnit některé ingredience dle...